Nacht van de duisternis

Evenement in het kader van ‘De week van het bos’.
Organisatie in samenwerking met de Vereniging voor Sterrenkunde Klein-Brabant, Natuurpunt Willebroek, Agentschap voor Natuur en Bos en de Gemeente Willebroek.

Klik op een item om te openen of te sluiten:

Elk jaar kan u in de maand oktober tijdens de Nacht van de Duisternis terecht in het Blaasveld Broek voor allerlei leuke activiteiten voor jong en oud.  Deze jaarlijkse campagne zet de impact van lichtvervuiling in de kijker en zal in 2020 voor de 25ste maal plaatsvinden.

Tijdens de Nacht van de Duisternis vestigen we mee de aandacht op het te veel en verkeerd verlichten en de gevolgen daarvan voor mens (o.a. slaapgebrek) en dier (bioritme planten en dieren).

Doe voor de Nacht van de duisternis zeker aangepast schoeisel aan en breng een zaklantaarn mee.
Tijdens de tocht moet u wel uw zaklamp doven, zo wordt de nachtbeleving nog groter.

25ste NACHT VAN DE DUISTERNIS EDITIE 2020 – 10 oktober
Deze activiteit was als altijd gratis. Vooraf inschrijven was in 2020 wel verplicht!
Samen met de gemeente Willebroek, de Vereniging voor Sterrenkunde Klein-Brabant, Natuurpunt en Het Agentschap voor Natuur en Bos zorgden we, coronaproof via een systeem van timeslots, mee voor een weliswaar druiligere avond in het Blaasveld Broek met leuke activiteiten om deze Nacht van de Duisternis binnen de weinig favorabele weersomstandigheden optimaal te beleven.
Onze natuurgidsen pikten de wandelaars aan de parking in de Broekstraat op voor een begeleide wandeling naar het Onthaalcentrum Scheyvaertshof (de boswachterswoning). Onderweg kwam je alles te weten over het nachtleven in de natuur.
Natuurpunt zorgde aan het Scheyvaertshof voor interessante weetjes en extra kinderplezier.
Het voorziene bewonderen van een schitterende sterrenhemel door grote telescopen kon evenwel niet plaatsvinden.
In de wijde omgeving van het natuurgebied doofde de Gemeente Willebroek de klemtoonverlichting en openbare verlichting zodat tussen de wolken door iedereen toch nog heel eventjes de sterren kon zien!
Afsluiten deden we met lekkere chocolademelk en warme soep.