Gratis themawandelingen

Natuurgidsen verwelkomen u graag op een reeks open wandelingen in het domeinbos Blaasveld Broek, wandelingen met iedere keer een ander thema. Iedereen kan deelnemen, de wandelingen zijn gratis.
Deze gegidste zondagwandelingen starten telkens om 14u30 aan de parking in de Broekstraat, vooraf inschrijven is niet nodig.

Gratis themawandelingen 2020

Klik een themawandeling om info ervan te openen of te sluiten.
OPGELET:   we volgen strikt de voorschriften van de overheid met betrekking tot het coronavirus.
De schors van enkele wilgensoorten bevatten salicine, dat lang geleden gebruikt werd als pijnstiller. Maar wilgen zijn in deze periode van het jaar vooral ook ronduit prachtige bloeiers. Weten we nog wat éénhuizig en tweehuizig wil zeggen? Bestuiving door insecten of wind? In deze wandeling gaan we dieper in op de voortplanting bij bomen en planten met zaadvorming tot gevolg. Bij het ontluiken van de lente is het een goed tijdstip om te zien hoe de wilgen (en hazelaars en elzen) getooid staan met stuifmeel en stampers.
Ook het domeinbos ‘Het Broek’ ondergaat de invloed van de klimaatopwarming. We bekijken de mogelijke gevolgen ervan op de lokale fauna en flora. Het natuurgebied gelegen in de nabije omgeving van de rivier de Rupel is ideaal gelegen om de gevolgen van de opwarming toe te lichten. Klimaatwetenschappers zijn somber gestemd over de gevolgen van de opwarming, we proberen verklaringen te vinden en vertellen ook hoe zelfs de jaarringen van bomen iets verklappen.

Duizenden jaren lang verzamelden onze voorouders wilde planten als voedsel. Tegenwoordig is er een hernieuwde interesse voor het gebruik van wilde planten. We beginnen de rijkdom van de natuur te herontdekken.   Zo’n verkenning van het culinaire facet van de flora in het Blaasveld Broek vraagt natuurlijk om de nodige proevertjes onderweg.

We gaan langs de vijvers van het Blaasveld Broek. Vijvers, sloten, grachten en poelen. Door mensen gemaakt of uit zichzelf ontstaan.  We kunnen het duidelijk merken: al dat water zit boordevol leven.

Het Blaasveld Broek blijkt een ideale biotoop voor de bever. Tijdens deze wandeling hebben we dan ook volop aandacht voor de leefwijze van de bever en bekijken we sporen van dit grootste knaagdier in Europa. Bovendien nemen we de tijd om in ons museum (waar een opgezet exemplaar te zien is) in detail de pels, gebit en andere typische beverkenmerken te bekijken.

Paddenstoel? Zwam? Schimmel? Een paddenstoel is het vruchtlichaam van een zwam of schimmel. Paddenstoelen vormen maar een klein deel van de schimmel. Bij de paddenstoel schuilt dus een heel netwerk van schimmeldraden ondergronds. Paddenstoelen zijn mysterieus: de ene dag zijn ze er niet, de volgende dag weer wel. De deelnemers kunnen ondervinden hoe spannend, geheimzinnig, nuttig én mooi paddenstoelen kunnen zijn.

Wil u op de hoogte blijven van al onze open activiteiten?  Voeg dan best uw e-mailadres toe aan onze mailinglijst.

Hou me op de hoogte