Themawandelingen

Natuurgidsen verwelkomen u graag op een reeks open wandelingen in het domeinbos Blaasveld Broek, wandelingen met iedere keer een ander thema. Iedereen kan deelnemen, de wandelingen zijn gratis.
Deze gegidste zondagwandelingen starten telkens om 14u30 aan de parking in de Broekstraat.
Vooraf inschrijven nodig? Zie info bij de beschrijving van de wandeling.

kalender gratis themawandelingen 2021

25 april - Klimaatwandeling

Ook het domeinbos 'Het Broek' ondergaat de invloed van de klimaatopwarming. We bekijken de mogelijke gevolgen ervan op de lokale fauna en flora.

Het natuurgebied gelegen in de nabije omgeving van de rivier de Rupel is ideaal gelegen om de gevolgen van de opwarming toe te lichten. Klimaatwetenschappers zijn somber gestemd over de gevolgen van de opwarming, we proberen verklaringen te vinden en vertellen ook hoe zelfs de jaarringen van bomen iets verklappen.

16 mei - Koken met wilde kruiden

Duizenden jaren lang verzamelden onze voorouders wilde planten als voedsel. Tegenwoordig is er een hernieuwde interesse voor het gebruik van wilde planten. We beginnen de rijkdom van de natuur te herontdekken.   Zo'n verkenning van het culinaire facet van de flora in het Blaasveld Broek vraagt natuurlijk om de nodige proevertjes onderweg.

20 juni - Waterdiertjes

We gaan langs de vijvers van het Blaasveld Broek. Vijvers, sloten, grachten en poelen. Door mensen gemaakt of uit zichzelf ontstaan.  We kunnen het duidelijk merken: al dat water zit boordevol leven.

29 aug. - De bevers achterna

Het Blaasveld Broek blijkt een ideale biotoop voor de bever. Tijdens deze wandeling hebben we dan ook volop aandacht voor de leefwijze van de bever en bekijken we sporen van dit grootste knaagdier in Europa. Bovendien nemen we de tijd om in ons museum (waar een opgezet exemplaar te zien is) in detail de pels, gebit en andere typische beverkenmerken te bekijken.

26 sept. - Bomen, geloof en bijgeloof

Zelfs in deze moderne tijd houden we aan het oude natuurgeloof. Waarom zetten we een kerstboom? Waarom eten we een kerststronk? Al gehoord van koorts afbinden aan een 'geneeseik' bij een kapelletje?
Waarom geven we suikerbonen bij geboorten? Wat is een flierefluiter en wat is een levensboom?

Wil u op de hoogte blijven van al onze open activiteiten?  Voeg dan best uw e-mailadres toe aan onze mailinglijst. Hou me op de hoogte