Meteen naar de inhoud

Themawandelingen

Natuurgidsen verwelkomen u graag op een reeks open wandelingen in het domeinbos Blaasveld Broek, wandelingen met iedere keer een ander thema. Iedereen kan deelnemen, de wandelingen zijn gratis.
Deze gegidste zondagwandelingen starten om 10u00 of om 14u30 telkens aan de parking in de Broekstraat.

BELANGRIJK: indien voor een wandeling vooraf inschrijven uitzonderlijk nodig is, vindt u daartoe een link bij de beschrijving van die wandeling.

kalender gratis themawandelingen 2022

13 maart - 10:00 • Bestuiving             

Bij deze wandeling zal de gids de verschillende soorten van bestuivingen bespreken. Bestuiving is een belangrijke stap in de voortplanting van zaadplanten.

De bouw van stampers en meeldraden worden besproken met “echte” voorbeelden tijdens de wandeling. Hoe gaan er vruchten uitgroeien? Zijn er ook andere soorten van voortplanting mogelijk bij zaadplanten?

We zullen ook aandacht hebben voor de sporenplanten zoals mossen en varens die nog een andere voortplantingswijze hebben.

24 apr. - 14:30 • De bevers achterna 

Het Blaasveld Broek blijkt een ideale biotoop voor de bever. Tijdens deze wandeling hebben we dan ook volop aandacht voor de leefwijze van de bever en bekijken we sporen van dit grootste knaagdier in Europa. Bovendien nemen we de tijd om in ons museum (waar een opgezet exemplaar te zien is) in detail de pels, gebit en andere typische beverkenmerken te bekijken.
8 mei - 10:00 • Met de boswachter op stap
Die dag kan je in het Broek met de boswachter op stap gaan. Tijdens deze tocht bekijkt hij samen met jullie de natuur en krijg je meer toelichting over ‘het hoe en waarom’ van het beheer van het Broek. Je zoekt samen met de boswachter naar ‘sporen’ en hij vertelt allerlei anekdotes, weetjes en eigenaardigheden over de natuur in het Broek.
26 juni - 10:00 • Planten, dieren en goden


In een ver verleden werden diverse natuurverschijnselen verklaard door er een goddelijke ingreep aan te koppelen, denk aan Zeus met zijn bliksems, Donar (Thor) met zijn donder, de dryaden (boomnimfen) enz. Deze 'vergoddelijking' gebeurde niet alleen in onze contreien en dient bekeken te worden vanuit mondiaal standpunt. Aan de hand van Ovidius' boek "Metamorfosen" zoeken we de goden op in het Broek van Blaasveld.

10 juli - 14:30 • Leven op en rond het water           
Leven op en rond het water van Blaasveldbroek.

Tijdens een begeleide wandeling langs oude turfputten in Blaasveldbroek kom je meer te weten over de watergebonden fauna in dit prachtige gebied. We richten ons op het leven op en rond het water en maken onder meer kennis met de watervogels, libellen en zoogdieren die zich hier thuis voelen. Wandelschoenen en eventueel verrekijker zijn aangeraden voor deze wandeling.
9 okt. - 14:30 • Paddenstoelen              

Paddenstoel? Zwam? Schimmel? Een paddenstoel is het vruchtlichaam van een zwam of schimmel. Paddenstoelen vormen maar een klein deel van de schimmel. Bij de paddenstoel schuilt dus een heel netwerk van schimmeldraden ondergronds. Paddenstoelen zijn mysterieus: de ene dag zijn ze er niet, de volgende dag weer wel. De deelnemers kunnen ondervinden hoe spannend, geheimzinnig, nuttig én mooi paddenstoelen kunnen zijn.

Wil u op de hoogte blijven van al onze activiteiten?  Voeg dan best uw e-mailadres toe aan onze mailinglijst: Hou me op de hoogte