Meteen naar de inhoud

Gratis themawandelingen

Natuurgidsen verwelkomen u graag op een reeks open wandelingen in het domeinbos Blaasveld Broek, wandelingen met iedere keer een ander thema. Iedereen kan deelnemen, de wandelingen zijn gratis.
Deze gegidste wandelingen starten telkens aan de parking in de Broekstraat.
  • Indien uitzonderlijk vooraf inschrijven nodig is, vindt u daartoe een link bij de beschrijving van de wandeling. 
  • Een rondwandeling gemarkeerd met een * kan enkel bij ‘geen regen’! Bij regenweer wandel je met de gids naar de blokhut (ontmoetingscentrum Scheyvaert) waar een vervangende voordracht wordt voorzien.

gratis themawandelingen - 2023

Zondag 19 maart - 14:30 • Bestuiving             

Bij deze wandeling zal de gids de verschillende soorten van bestuivingen bespreken. Bestuiving is een belangrijke stap in de voortplanting van zaadplanten.

De bouw van stampers en meeldraden worden besproken met “echte” voorbeelden tijdens de wandeling. Hoe gaan er vruchten uitgroeien? Zijn er ook andere soorten van voortplanting mogelijk bij zaadplanten?

We zullen ook aandacht hebben voor de sporenplanten zoals mossen en varens die nog een andere voortplantingswijze hebben.

Zondag 30 april - 10:00 • 'Monsters' in het Bos *      
Trek je stoute schoenen aan, neem een dosis gezonde durf voor je naar de parking van het Broek van Blaasveld vertrekt. We gaan op zoek naar de meest aaibare maar meest miskende diertjes ter wereld... Monsters? Helemaal niet... We overwinnen onze oerangsten en wandelen onbevreesd de wonderlijke wereld van de spinachtigen in. OPGELET! Bij regen gaat de wandeling NIET door.
Vrijdag 15 sept. - 20:00 • Gefladder in het Bos *          

Bij zonsondergang fladderen de vleermuizen de nacht tegemoet. Wat voor duistere zaakjes voeren ze dan uit? Met een batdetector en een zaklamp gaan we op zoek naar deze wonderlijke wezentjes van de nacht.

De vleermuizen zijn wel enkel te vinden bij droog weer. Bij regen kan de rondwandeling dus niet doorgaan, maar wandel je met de gids naar de blokhut (ontmoetingscentrum Scheyvaert) waar er een vervangende voordracht wordt voorzien.

 

Zondag 15 okt. - 14:30 • Paddenstoelen              

Paddenstoel? Zwam? Schimmel? Een paddenstoel is het vruchtlichaam van een zwam of schimmel. Paddenstoelen vormen maar een klein deel van de schimmel. Bij de paddenstoel schuilt dus een heel netwerk van schimmeldraden ondergronds. Paddenstoelen zijn mysterieus: de ene dag zijn ze er niet, de volgende dag weer wel. De deelnemers kunnen ondervinden hoe spannend, geheimzinnig, nuttig én mooi paddenstoelen kunnen zijn.

Wil u op de hoogte blijven van al onze activiteiten?  Voeg dan best uw e-mailadres toe aan onze mailinglijst: Hou me op de hoogte