Ga naar de inhoud

Gratis themawandelingen

Natuurgidsen verwelkomen u graag op een reeks open wandelingen in het domeinbos Blaasveld Broek, wandelingen met iedere keer een ander thema. Iedereen kan deelnemen, de wandelingen zijn gratis.

Deze gegidste wandelingen starten telkens aan de parking in de Broekstraat.

Indien uitzonderlijk vooraf inschrijven nodig is, vindt u daartoe een link bij de beschrijving van de wandeling. Een rondwandeling gemarkeerd met een * kan enkel bij ‘geen regen’, bij regenweer wandel je dan met de gids naar de blokhut (ontmoetingscentrum Scheyvaert) waar een vervangende voordracht wordt voorzien.

Gratis themawandelingen - 2024

Zaterdag 30 maart - 10:00 • Wilgen             

De schors van enkele wilgensoorten bevatten salicine, dat lang geleden gebruikt werd als pijnstiller. Maar wilgen zijn in deze periode van het jaar vooral ook ronduit prachtige bloeiers.  De bloeiwijze van de wilg heeft de vorm van een katje en groeit uit de zijknoppen van een eenjarige twijg. De wilgenkatjes zitten of staan, dit in tegenstelling tot de hangende katjes bij populieren.

Zondag 14 april - 10:00 • Dodoenswandeling          

Plantkundige Dodoens was een van de allerbeste plantenbeschrijvers van zijn tijd. 

De wandeling is een eerbetoon aan deze beroemde botanicus. Tijdens deze wandeling zul je meer te weten komen over de planten die Dodoens beschreef en de invloed die hij had op de botanische wetenschap. Kortom, een wandeling voor iedereen die geïnteresseerd is in natuur en geschiedenis

Zondag 12 mei - 10:00 • Voorjaarswandeling          

Lente, het perfecte moment om te genieten van de prachtige natuur. Ontdek de schoonheid van de lente tijdens deze wandeling. Tijdens deze tocht hebben we aandacht voor de diversiteit aan flora en fauna die het Blaasveld Broek in dit seizoen rijk is. 

Zondag 23 juni. - 10:00 • Bijen en hun honing           

De zomer is nu in volle gang en de bijen zijn druk bezig met het verzamelen van nectar. Wil je meer te weten komen over deze hardwerkende insecten en hun heerlijke honing? Tijdens deze wandeling leer je alles over bijen, hun leefomgeving en hun belangrijke rol in de natuur..

Zaterdag 21 sept. - 14:30 • Otters en bevers achterna           

Het Blaasveld Broek blijkt een ideale biotoop voor de bever. Tijdens deze wandeling hebben we dan ook volop aandacht voor de leefwijze van de bever en bekijken we sporen van dit grootste knaagdier in Europa. Bovendien nemen we de tijd om in ons museum (waar een opgezet exemplaar te zien is) in detail de pels, gebit en andere typische beverkenmerken te bekijken. En ook de otter krijgt onze aandacht.

Zondag 6 okt. - 14:30 • Paddenstoelen              

Paddenstoel? Zwam? Schimmel? Een paddenstoel is het vruchtlichaam van een zwam of schimmel. Paddenstoelen vormen maar een klein deel van de schimmel. Bij de paddenstoel schuilt dus een heel netwerk van schimmeldraden ondergronds. Paddenstoelen zijn mysterieus: de ene dag zijn ze er niet, de volgende dag weer wel. De deelnemers kunnen ondervinden hoe spannend, geheimzinnig, nuttig én mooi paddenstoelen kunnen zijn.

Wil u op de hoogte blijven van al onze activiteiten?  Voeg dan best uw e-mailadres toe aan onze mailinglijst: Hou me op de hoogte